Astăzi vreau să vorbim despre tendințele de Optimizare SEO din anul 2019. După cum poate știți, lumea marketingului online se schimbă vertiginos de la an la an, nici Optimizarea SEO nu rămâne în urmă, datorită ponderii majore care o are în această ramură. Schimbarea constantă care o face Google în algoritmul său de poziționare, precum și adaptarea la noi dispozitive, tehnologii, platforme și chiar obiceiuri, ne impune să ne adaptăm și să optimizăm instrumentele noastre la noile tendințe. Așa că acest articol, o să fie completat pe viitor, în dependență de tendințele care vor urma în următorii ani.
Dacă personal mă uit în trecut, prin anul 2008, pe când de abia începusem să mă ”joc” cu SEO, diferența dintre o optimizare de atunci și tehnicile din ziua de astăzi, este enormă. Pe atunci, optimizarea SEO, în general se făcea doar pentru motoarele de căutare (personal o făceam doar pentru Google), deja de ceva ani, optimizarea SEO se folosește intensiv și pe Youtube sau Marketplace-urile precum Amazon.
După cum am văzut (sau au văzut cei ce fac SEO), cine încă nu este familiarizat cu acest domeniu poate citi un pic mai mult în acest articol CE ESTE SEO, anul 2018 a fost un an unde Google a făcut multe actualizări (posibil că cele mai multe într-un an), putem intui că în 2019 la fel o să avem destul de multe actualizări de algoritm și ne cam imaginăm care vor fi tendințele și încotro merge nea Google.
OPTMIZAREA SEO PENTRU smartphone-uri
DACĂ VREI SĂ AI REZULTATE ESTE NECESAR CA SITE-UL WEB SĂ FIE RESPONSIVE
În momentul de față, dispozitivul mobil este dispozitivul de bază, vizitele au scăzut în versiunea desktop a site-urilor web, exponențial, iar din 2018, Google a început să dea prioritate la indexarea și utilizarea versiunii mobile, mult mai mult decât versiunii desktop.
Că dispozitivele mobile sunt viitorul este un lucru deja cunoscut, dar se pare că este încă ignorat. Dacă ai ajuns în 2019, și web site-ul tău încă nu este adaptat pentru telefonul mobil, ai de pierdut foarte multe.
Prin urmare, dacă ai deja un site web, asigură-te că este adaptabil pentru toate dispozitivele, că conținutul afișat utilizatorului este logic aranjat și folosești cuvinte cheie pentru poziționarea fiecărei pagini aparte. Google acceptă (și posibil să aprecieze) că conținutul pe care îl afișează în versiunea mobilă este mai compact, ceea ce duce la folosirea butoanelor „citește mai mult …“ și alte modalități de a furniza informații pentru utilizatori. Motivul pentru aceasta este că, dacă am arăta aceeași cantitate de text în versiunea mobilă ca și în versiunea desktop, ar fi nevoie de a face mult scol pentru a ajunge la sfârșit.
Așa că fii atent, concurența ta nu doarme și, dacă au lucrat mult mai bine la versiunea mobilă a site-ului web, vă va depăși în poziționarea organică.
În schimb, dacă încă nu aveți un site web, dar sunteți la ideea de a avea unul, începeți construirea lui de la versiunea mobilă și deja din ea creați versiunea desktop.
Optimizarea vitezei de încărcare website-ului
Dacă luăm în considerație cele expuse mai sus, despre traficul preponderent în dispozitivele de tip smartphone, este simplu să ne dăm seama că viteza de încărcare va juca un rol important în poziționarea SEO în 2019. De ceva timp tot se zvonește că Google apreciază foarte mult experiența utilizatorului și este un fapt pentru că, pentru motoarele de căutare, experiența pe care utilizatorul o are după ce a vizitat site-ul nostru este pe primul loc. (Logic să gândim, dacă un website se încarcă greu, atunci care poate fi experiența utilizatorului?)
Așa dar, una dintre caracteristicile care fac acest lucru pozitiv este viteza de încărcare, deci viteza site-ului dvs. este o altă tendință SEO pentru anul 2019 pe care nu o puteți neglija.
Dacă aveți probleme pentru îmbunătățirea vitezei, sau nu prea știți ce trebuie făcut, vă puteți ghida de la început de lista recomandărilor de la Google pentru asta.
Căutarea vocală
Intențiile și modul de căutare a informațiilor pe internet trece printr-o schimbare majoră. Căutările vocale sunt în creștere, apariția și perfecționarea diferitor asistenți virtuali favorizează căutarea vocală să fie în creștere. Putem afirma cu siguranță, că căutare vocală va fi una din cele mai importante tendințe SEO în 2019 și trebuie implimentată în strategia noastră de Marketing Online.
Lumea internetului avansează și se schimbă vertiginos. Este foarte posibil că, în viitorul cel mai apropiat, browserul web să treacă prin transformări majore și să observăm că paginile web treptat urmează să fie înlocuite de o interfață vocală. Cred că este momentul să ne gândim și să luam în considerare și o strategie pentru poziționarea organică, care se rupe radical cu ceea ce este cunoscut până acum. Se estimează că până în 2020, cel puțin 50% din căutări, la nivel global, se vor face prin imagini sau prin vorbire. Deci, trebuie să fim pregătiți pentru când va veni acel timp, și 2019 ar putea fi anul de lansare a optimizării SEO pentru căutările vocale. Să nu uităm că astăzi, jumătate din utilizatorii de smartphone-uri deja fac căutări vocale și unul din trei o face zilnic, potrivit unor sondaje. În acest sens, asistenții virtuali vor juca un rol decisiv în căutările efectuate pe Internet.
Optimizarea SEO pentru aplicații
Una dintre cele mai importante tendințe SEO 2019 este cea care se referă la poziționarea ASO (App Store Optimization), adică acele optimizări SEO care sunt realizate pentru aplicațiile mobile.
Hai să facem un mic experiment, luați telefonul și uitați-vă câte aplicații mobile aveți instalate. Sunt sigur că unele sunt: Facebook, WhatsApp, Viber, Instagram etc., etc. Acum să ne gândim un pic, când avem nevoie de o aplicație nouă, ne ducem în AppStore sau PlayMarket și realizăm acolo o căutare pentru a găsi aplicația dorită. Apare o listă cu rezultate și începem să le studiem: logic că în primul rând ne uităm la primele rezultate, ne uităm la câte descărcări a avut, la calitatea și cantitatea recenziilor etc. Doar după acest mic studiu decidem care să le instalăm.
Poziționarea aplicațiilor necesită o muncă grea. Rețineți că majoritatea aplicațiilor sunt descoperite în canalele de descărcare, astfel că este foarte important să vă evidențiați aplicația pentru care utilizatorul efectuează o căutare. În poziționarea ASO, factorii cum ar fi: numărul de descărcări, care se găsesc (și se mențin) printre tendințe, experiența utilizatorului (care va determina timpul de utilizare), precum și factorii de poziționare în motorul de căutare, unde trebuie să se aibă în vedere cuvintele cheie, calificările sau backlink-urile – sunt foarte importanți.
Optimizarea SEO pentru Marketplace-uri și Rețele de Socializare
Una dintre cele mai importante tendințe SEO 2019 va fi și poziționarea în markeplace-uri precum Amazon și rețele de socializare precum Facebook, Youtube etc.
Când merge vorba de a cumpăra ceva, mai puțin la noi, mai mult de jumătate dintre consumatori caută produsele direct pe Amazon, Aliexpress sau alte marketplace-uri cunoscute, evitând motoarele de căutare generale cum ar fi Google. La fel se întâmplă și pe Youtube, când vrem să vedem un video folosim direct motorul de căutare al acestuia, fără a apela la Google.
În schimb, sistemul de căutare la Facebook este mai puțin folosit, dar după ultimele actualizări care au fost efectuate în 2018, se așteaptă o actualizare și la nivel de motor de căutare.
Exact ca în optimizarea SEO pentru aplicații, tehnicile de poziționare sunt un pic diferite de cele tradiționale și se ține cont de mai mulți indicii pentru a urca în top.
Securitatea site-ului web
Dacă sunteți un utilizator al Google Chrome, este foarte probabil că ați observat mesajul sau pictogramă de blocare alături de adresa URL introdusă care vă spune dacă site-ul pe care îl vizitați este sigur sau nesigur. Aceste mesaje au început să apară în urma unei actualizări de securitate de la Google efectuate în iulie 2018, a cărei implementare înseamnă că paginile web care nu sunt HTTPS (Secure Hypertext Transfer Protocol) sunt acum afișate cu acel avertisment. Mai mult de 80% dintre utilizatorii de Internet mărturisesc că ar abandona un site web dacă acesta nu deține un certificat de securitate.
Astfel, în prezent, paginile care utilizează protocolul https și certificatul de securitate SSL apar în pozițiile de vârf din Page Rank, în timp ce cele care nu au protocol sunt penalizate în ceea ce privește poziționarea. Obținerea și implementarea acestora este foarte simplă. Tot ce trebuie să faceți este să obțineți certificatul SSL pentru domeniul dvs., arătând că site-ul este sigur și că transmiterea de date între server și utilizator este criptată.
Backlink-urile în Optimizarea SEO
Aceasta este o tendință despre care se vorbește de la an la an. Vedem că în ultimul timp, apar tot mai multe teorii că backlink-urile nu mai funcționează sau nu mai funcționează în aceeași măsură ca înainte. Da, este ceva adevăr aici, dar totuși, strategia de poziționare SEO prin backlink-uri funcționează și o să funcționeze. Desigur că sunt schimbări mari la capitolul acesta, Google detectează mult mai ușor și mai rapid link-urile care nu sunt naturale, deci, nu mai merge să facem orice tip de backlinck, dar totuși este o modalitate importantă pentru a te poziționa organic, îndeosebi, dacă merge vorba despre un proiect nou.
Pentru Google, simplul fapt de a plasa sau a ”obține” un backlink forțat și nu pe o cale naturală, este considerată „Black Hat”, deoarece aceasta contravine politicii Google. Dar încă nu a ajuns la maturitatea necesară pentru a demonstra 100 la 100 care sunt naturale și care sunt forțate. Google se bazează pe anumiți indicii ca să detecteze aceste practici fraudulente de poziționare, dar dacă o facem atent și dacă ”știm să citim printre rânduri” ceea ce spune Google, reușim să minimizăm riscurile.
Cum trebuie să fie aceste backlink-uri?
Vorbind un pic la general, fiindcă este practic imposibil să redăm totul în doar câteva rânduri, tehnicile de link building vor trebui realizate urmând următorii factori:
- Strategia de implementare a link building-ului trebuie realizată treptat
- Începeți cu crearea conținutului relevant –– este cheia principală pentru a obține backlink-uri naturale.
- Backlink-urile care aduc și trafic sunt de mare valoare.
- Linkul nu trebuie să conțină cuvintele noastre cheie exacte – cu cât mai diversificat cu atât mai bine.
- Diversificarea maximă a backlink-urilor obținute: din context, din comentarii, din recomandări, etc.
- Obținerea, sau plasarea backlink-urilor de pe website-uri cu o tematică apropiată sau chiar identică cu tematica noastră.
- Analizarea detaliata a website-urilor cu care vrem să facem o colaborare – să nu fie penalizate și să nu fie portaluri ce folosesc scheme de link-uri, etc.
La sigur că vor fi și alte noutăți ce vor apărea pe parcursul acestui an. Eu cred, este opinia mea personală, că cam astea vor fi tendințele de bază. Dacă îți faci bine temele pe acasă la aceste puncte, sunt convins că vei obține rezultate bune.
Sper foarte mult să-ți fie de folos acest articol și să te ajute în optimizarea SEO.
CELE MAI NOI ARTICOLE
SEO ON PAGE
Salutare prieteni. Când vine vorba despre SEO, cred că mulți știu că optimizarea SEO este împărțită în două părți: SEO On Page și SEO Off Page. Astăzi vreau să analizăm anume tehnica On Page și să vă dau un mini ghid a pașilor de urmat pentru o optimizare eficientă....
Ce este SEO?
Sunt sigur că deseori ați auzit vorbind despre SEO, mai bine zis despre Optimizare sau Promovare SEO, și despre importanța pe care o are SEO pentru poziționarea unui Web Site în motoarele de căutare. Cel mai probabil că așa și este, deși este posibil să nu înțelegeți...
Felicitare Anul Nou 2019
La sfârșit de an, cred că toți măcar pe o clipă se gândesc la cum a fost anul care a trecut, se pune pe balanță ce am reușit să facem și ce nu am reușit. Pentru mine și familia noastră a fost unul dintre cei mai buni ani din viață: am reușit să ne mutăm la casa mult...