În timpurile de astăzi, o campanie publicitară tradițională nu mai are același succes și nici impact ca în trecut. Odată cu avansurile tehnologice, observăm că și cerințele consumatorului se schimbă, ne dăm seama că sunt destul de multe domenii de activitate, unde tot mai puțin se investesc bani în doar în marketingul tradițional. Da, nu putem afirma că publicitatea tradițională nu mai funcționează, mai sunt afaceri unde o publicitate în offline are efect, dar împreună cu o strategie bună de marketing online impactul va fi major.
După ultimele statistici din 2018, numărul de persoane conectate la internet este de 53% din toată populația de pe glob, ceea ce reprezintă 4,021 miliarde de persoane. Privind bugetul investit în marketing, anul acesta se așteaptă ca companiile să investească în publicitatea online circa 41% din bugetul total de publicitate, iar spre anul 2020, este prognozată o creștere de până la 45%. Așa că, având aceste cifre la mână, este destul de ușor să ne dăm seama ce ne așteaptă în viitorul apropiat.
Originea marketingului online
După cum cred că cunoaștem majoritatea, prima versiune a internetului a apărut în anii ’90, ceva diferit de ceea ce știm astăzi, numit Web 1.0.
Acest tip de Internet al anilor trecuți, nu permitea utilizatorilor să interacționeze cu paginile web într-un mod activ, dar le permitea să găsească informații într-un sistem destul de simplu de căutare. Pe atunci, internetul era ca o bibliotecă mare, unde intrați, găsiți ceea ce doriți, dar nu puteți schimba conținutul pe care l-ați găsit.
Tot pe atunci a apărut și termenul de marketing digital. Cu toate acestea, a fost încă foarte asemănător cu marketingul tradițional, deoarece comunicarea era doar unilaterală, efectuată de companie într-un loc instituțional cel mult, iar consumatorul primea doar conținut pasiv fără o interacțiune strânsă între cele două părți. Deja prin anii 1993, utilizatorii de internet au început să aibă mai multă interacțiune cu companiile care făceau publicitate pe internet, la fel ca atunci când au apărut și primele anunțuri clickabile. Cu toate acestea, numai prin anii 2000, marketingul online s-a dezvoltat ceva mai mult, așa cum îl știm astăzi.
Am trecut de la web 1.0 la web 2.0
Deja în era Web 2.0, în care comunicarea a devenit mult mai democratică și toată lumea devenea un producător de conținut important. În plus, persoanele au început a interacționa acum, fie între ele, fie cu conținutul disponibil în rețea. Creșterea numărului de utilizatori de Internet a dus la această schimbare, care continuă să crească până în prezent. Deseori putem întâlni în literatură, sau conferințe de marketing online, oameni de știință, marketeri, care indică mai multe schimbări în rețea după această revoluție din anii 2000 și numind aceste schimbări ca Web 3.0.
De la web 2.0 la web 3.0
Expresia web 3.0 a apărut pentru prima dată într-un articol despre Jeffrey Zeldman, creatorul proiectului Web Standards.
Progresul tehnologic spre inteligența artificială și web-ul semantic contribuie la apariția web 3.0. Această tendință conduce la utilizarea programelor inteligente care utilizează date semantice pentru a crea un limbaj care poate fi ușor înțeles, partajat și integrat. Începând cu data de 21 aprilie 2015, Google face un pas către optimizarea pentru motoarele de căutare 3.0 pentru mai multe dispozitive, un pas spre un site web mai accesibil de pe orice dispozitiv, moment sau loc, …, către un web 3.0
În prezent, marketingul online se îndreaptă din ce în ce mai mult către personalizare, adică transmite mesajul potrivit persoanei potrivite la momentul potrivit.
Totuși ce este marketingul online?
Marketingul Online, sau Digital cum mai este numit, este un set de activități pe care o companie sau o persoană le execută pe internet pentru a atrage noi clienți sau a dezvolta o identitate de brand. Printre strategiile sale principale se numără SEO (Search Engine Optimization), Inbound Marketing, PPC (Pay Per Click) etc.
Persoana care este cosiderata tatăl marketingului modern, Philip Kotler, împarte Marketingul Online în trei părți, Marketing 1.0, 2.0 și 3.0.
Pentru el, „Marketing 1.0 se remarcă pentru a ajunge la mintea clientului (…) Companiile 1.0 fac o treabă bună, oferă produse de bună calitate oamenilor și generează profituri”.
Atunci când se referă la Marketing 2.0 indică faptul că, în acest moment, companiile nu numai că vând bunuri de calitate, dar și încep să studieze și să înțeleagă clienții și să „studieze comportamentele și preferințele consumatorilor pentru a le oferi cele mai bune servicii posibile” .
Când se referă la Marketing 3.0 el expune următoarele:
„În acest moment este vorba despre înțelegerea faptului că cunoașterea clientului este mult mai mult decât găsirea unei persoane interesate de produsul dvs. (…) Este înțeles că oamenii se află într-o lume instabilă cu probleme economice și ecologice care trebuie corectate”.
Obiectivul principal al unei companii care face Marketing 3.0 este de a arăta clientului că preocuparea ei majoră este de al ajuta.
Deja înțelegem ce înseamnă evoluția conceptului de marketing online:
- a oferi un serviciu bun
- a înțelege ce are nevoie clientul meu
- a încerca să ofere exact acest lucru.
CELE MAI NOI ARTICOLE
SEO ON PAGE
Salutare prieteni. Când vine vorba despre SEO, cred că mulți știu că optimizarea SEO este împărțită în două părți: SEO On Page și SEO Off Page. Astăzi vreau să analizăm anume tehnica On Page și să vă dau un mini ghid a pașilor de urmat pentru o optimizare eficientă....
7 Tendințe de Optimizare SEO 2019
Astăzi vreau să vorbim despre tendințele de Optimizare SEO din anul 2019. După cum poate știți, lumea marketingului online se schimbă vertiginos de la an la an, nici Optimizarea SEO nu rămâne în urmă, datorită ponderii majore care o are în această ramură. Schimbarea...
Ce este SEO?
Sunt sigur că deseori ați auzit vorbind despre SEO, mai bine zis despre Optimizare sau Promovare SEO, și despre importanța pe care o are SEO pentru poziționarea unui Web Site în motoarele de căutare. Cel mai probabil că așa și este, deși este posibil să nu înțelegeți...